Aardrijkskunde

Presentatie Eskimo's.pptx
PowerPoint – 1,9 MB 139 downloads

                                                          Eskimo's

         aardrijkskunde







Jeske Spapens H3a

Anouk Mols H3a

Bo d'Herripon H3a

Sam Bruers H3a







Inhoud



1. Wat zijn Eskimo's ? - Jeske en Anouk

2. Waar wonen Eskimo's? - Sam

3. Waarom wonen daar Eskimo's? - Sam

4. Tradities - Bo jouw stukje moet er nog in Bo

5. Bronnenlijst




Planner:

13 januari t/m 7 februari - Iedereen maakt zijn eigen stukje en als je eerder klaar bent ga je aan de presentatie werken.

14 februari - presentatie af

18 februari - logboek en samenwerking

21 februari - presenteren








Wat zijn Eskimo's?


De Eskimo's stammen af van de mongolen maar is een groep die zich buiten Mongolië heeft gevestigd. Ze wilde zich naar het zuiden verplaatsen maar werden telkens terug gedreven door de indianen. Uiteindelijk vestigden ze zich in het noorden op de arctische eilanden. Er ontstonden verschillende stammen. Eskimo's worden meestal vernoemd naar het gebied waar ze wonen.


Eskimo is een verzamelnaam voor bevolkingsgroepen in Groenland, het noorden van Canada, Alaska en het oosten van Siberië. De Eskimo's worden ook wel Inuït genoemd. Groenland is een van de grootste eilanden ter wereld. Een dikke ijskap bedekt 95% van het land. De meeste Groenlanders, wonen aan de westkust. Het leven van Eskimo's draait om 3 dingen: eten, kleding en huizen. Hun eten krijgen ze door te jagen. Dat lukt alleen als ze goed samenwerken. Alles wat ze vangen, delen ze ook met elkaar. Ze jagen op vissen, poolberen, zeehonden en walvissen. Ook jagen ze op rendieren, voor hun vacht. De vacht van een rendier is heel warm, dat komt goed uit want het gebied waarin de Eskimo's wonen is het erg koud.

Soms moeten ze hele grote afstanden afleggen om eten te vinden. Ze gebruiken kajaks, dat zijn boten die met huiden zijn bespannen. Ze gebruiken ook soms een slee, die wordt getrokken door honden. Vroeger leefden de Eskimo's heel anders dan nu. Ze woonden in iglo's. Nu wonen sommige stammen in huizen met elektriciteit, andere stammen leven nog wel in iglo's of in huizen die gemaakt zijn met de huid van dieren. Rijke Eskimo's hebben een sneeuw auto.

Vroeger kwam het vaak voor dat als de jacht niet lukte, er een hongersnood dreigde te komen. Bejaarden lieten zich doden zodat er meer voedsel was voor de rest van de groep. Maar nu is dat niet meer. De Eskimo's noemen zichzelf inuït omdat, 'eskimo' 'eter van rauw vlees betekent'. De Eskimo's in Alaska worden weer 'Yupik'genoemd

.










Waar wonen Eskimo's?


Eskimo's leven vooral in Alaska, Groenland, het noorden van Canada en het uiterste oosten van Siberië.

Eskimo's leven vooral in tentjes gemaakt van huiden van dieren en iglo's en tegenwoordig ook in houten huisjes.


De landschappen waar ze leven is vooral sneeuw, ijs en water en het is vaak zonnig maar koud.





Waarom wonen de Eskimo's daar?


Ze leven daar al sinds de oorsprong van de Eskimo's. De enige reden dat ze daar blijven wonen is voor de tradities. Ze gebruiken huiden en bont van dieren om te overleven in de kou.

Een van de tradities is het bewerken van ivoor van de slagtanden van een walrus.

Andere tradities zijn het doden van zeehonden en sledehonden.










Tradities van de eskimo


De Taal:

De eskimo's in Groenland spreken Kalaalisut en in Canana spreken ze meestal Inukitut.

Kalaalisut: Kalaalisut is een andere naam voor Groenlands er er zijn ongeveer 47000 mensen die Kalaalisut spreken in Groenland. In Denemarken spreken ook nog 7000 mensen die taal.

De eskimos in Canada spreken vooral Inukitut. Er zijn ongeveer 30.000 mensen die het spreken. De Inuittaal is polysynthetisch: de inhoud van de zin wordt vaak weer gegeven ik een woord.



De Inukitut taal:























De Kleding:


Je hebt natuurlijk vrouwen en mannen kleding. De kleding voor de vrouwen is speciaal ontworpen zodat de vrouwen hun warme jassen aan kunnen houden terwijl ze hun baby moeten voeden. Aan de achterkant van de jas is daarvoor een ruimte 'gereserveerd'. Het kind heeft een riem om zich heen en zit zo om de taille van de moeder. Daardoor kan de moeder in een keer het kind naar zich toe trekken om te voeden zonder dat het kind het koud krijgt.

De mannen hebben natuurlijk ook hun eigen kleding: die kleding bestaat uit:

- twee huiden voor de bovenkleding

- twee huiden voor de onderkleding

- een huid voor de broek

- een huid voor de kousen

- twee huiden voor de slaapzak

van de restanten van de huiden maken ze handschoenen, schoenen en zolen. Voor de zool gebruiken ze huid van zeehonden en dat is waterdicht zodat er geen water in de zolen kan komen.

De kinderen hebben andere kleding dan hun ouders, de babys hebben alleen een luier aan omdat ze toch nog bij hun moeder zijn. Als het kind kan lopen krijgt hij zijn eerste kledingstuk. Dat is meestal een pak met een muts met een flap om de luier makkelijk te kunnen verwisselen.



Eigen mening


Sam:

Ik vond dat het wel goed ging we hebben goed gewerkt. De samenwerking is ook goed verlopen. De taken zijn goed verdeeld en we hadden zelfs nog 2 lessen over.


Bo:

De samenwerking ging goed, we hebben samen goed nagedacht en iedereen deed zijn best. Het was heel gezellig. Het was een leuk project en ik heb er veel van geleerd.


Jeske:

Het samenwerken ging goed. De taken waren goed verdeeld en iedereen was het eens met zijn/haar deelonderwerp. We hadden het project dan ook zo af en konden al beginnen met de powerpoint. Ik vond het een leuk project om aan gewerkt te hebben.


Anouk:

De samenwerking ging goed, we hadden de taken goed verdeeld en iedereen werkten hard. Op het einde hadden we nog twee lessen over dus toen hebben we de powerpoint mooi gemaakt en het verslag bijgewerkt.  


Bronnenlijst


Bron naar:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eskimo's

http://www.spreekbeurten.info/eskimo.html

http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/hoe-leven-eskimos

Boek: De Polen (auteur niet bekend)

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/12507-kleding-van-de-inuit.html



--------------------------------------------------------------------------------------

 

Het project natuurrampen. 

China

             Natuurrampen
















      Anouk Mols

      Dou’aa Ameziane

      Jeske SpapensH3A

      Eilish van Poppel

      Geeke Priems

 


Inhoudsopgave


Voorpagina                     blz 1                     

Inhoudsopgave         blz 2

Inleiding         blz 3

Hoofdvraag en Deelvragen   blz 3

Wat                 blz 4,5

Waar en Waarom daar blz 6,7,8

Conclusie         blz 9

Samenwerking         blz 10

Bronnenlijst blz 11





Inleiding


Wij; Dou’aa, Anouk, Jeske, Geeke en Eilish hebben ons project over de natuurrampen in China gemaakt. We hebben de vragen Wat, Waar en Waarom daar beantwoord met behulp van Internet. We hebben veel nieuwsbronnen en filmpjes bekeken. Anouk, Geeke en Eilish hebben de vraag ‘Wat’ beantwoord. We hebben hier verteld over de aardbeving (Geeke), over de overstroming (Eilish) en over de Cycloon en Tyfoon (Anouk). Dou’aa en Jeske hebben verteld over ‘Waar’ en ‘Waarom daar’. Ze hebben de natuurrampen beschreven die zijn verteld bij ‘Wat’. Jeske heeft verteld over de aardbeving en de Tyfoon. Dou’aa heeft iets verteld over de overstroming. We wisten allemaal al een beetje over de natuurrampen, maar we zijn veel meer te weten gekomen over de veschillende natuurrampen die in China zijn voorgekomen.


Hoofdvraag

Is china de nummer 1 in de wereld met hun omgaan met natuurrampen? prima


Deelvragen


Wat zijn de verschillende natuurrampen?

- Cycloon en Tyfoon

- Aardbeving

- Overstroming


Waar komen de verschillende natuurrampen voor?


Waarom komen de verschillende natuurrampen juist daar voor?








Wat?



Cycloon en Tyfoon

Een tropische cycloon is een ander woord voor Tyfoon. Toch is er een verschil, ze ontstaan op verschillende plekken. Tyfoons ontstaan vooral in de Stille Oceaan en een Cycloon vooral in de Indische Oceaan.  De windsnelheden zijn meestal rond de windkracht 12. Het opvallendste kenmerk van een cycloon is lage luchtdruk en de grote windsnelheden. Een tropische storm kan in bepaalde gebieden op aarde uitgroeien tot een tropische cycloon. Dan worden gemiddelde windsnelheden van meer dan 118 km/h gemeten. Een cycloon of Tyfoon is een hele zware storm, die bestaat uit veel wind, regen, zeegolven en vloedgolven. Er vallen meestal veel slachtoffers. Orkanen ontstaan meestal in tropische gebieden op zee. Door koude luchtstromingen in aanraking komen met hete luchtstromen ontstaan tropische stormen. Als een tropische storm windkracht 12 bereikt, dan is het een cycloon of Tyfoon.

(Bron 1)

Aardbeving                                                                                                                                     

 De aardkorst bestaat uit verschillende stukken die in elkaar passen. Deze stukken noemen we platen. Als deze platen langs elkaar schuiven ontstaat er een grote spanning. Als de platen weer losschieten ontstaat er een een hele grote schok en dat is dan de aardbeving. Op het aardoppervlak ligt het epicentrum. Daar is de aardbeving het zwaarst. De verschuiving van deze platen duurt miljoenen jaren. Een aardbeving kan hele steden verwoesten. Als een stad vlakbij of zelfs op een plaat ligt is de kans veel groter dat deze door een aardbeving getroffen wordt. Als twee platen op elkaar botsen kunnen er bergen ontstaan. Als een plaat onder een andere plaat schuift kunnen er vulkanen ontstaan. De grootste aardbeving in China was in 1556 in Shaanxi. Het is de dodelijkste aardbeving ooit met ong. 830.000 slachtoffers.  (Bron 2)





Overstroming                                                                                                                                 

Een tsunami en een overstroming worden vaak door elkaar gehaald. Een tsunami komt voort uit zee door trillingen in de bodem, dit komt met een vloedgolf over het land. Een overstroming komt voort uit een rivier of de zee die teveel water bevat. Een overstroming wordt vaak veroorzaakt door een overvloed aan regen. Ook komt het voor wanneer sneeuw en ijs gaat ontdooien. Er ontstaat dan veel water wat teveel is voor in een rivier.  Vaak word er bij een overstroming ook gesproken over een watersnood. Dit komt omdat een overstroming vaak enorme economische gevolgen heeft. Huizen en spullen worden verwoest, en mensen lijden daar vaak erg onder. Niet alleen spullen worden verwoest, maar vaak komen er ook veel mensen om.

Er zijn 5 verschillende overstromingen:             

 1.Periode overstromingen; Gebeurt wanneer veel rivieren teveel water bevatten.

2.Regen overstromingen; Gebeurt wanneer er veel regen op dezelfde plek valt. (Dit komt vaak voor in kust-regio’s)3. Rivier overstromingen;  Gebeurt wanneer 1 rivier meer water heeft dan de rivier kan bevatten.4. Kust overstromingen; Gebeurt wanneer de vloedgolven zo hoog zijn dat de dijken ze niet meer kunnen tegenhouden.5. Seizoens overstromingen; Gebeurt in een vast patroon in een seizoen.   Er is niet veel te doen tegen overstromingen. Het enigste wat er al veel is gedaan, zijn dijken bouwen. Maar sommige overstromingen bevatten zoveel water dat zelfs een dijk niet kan helpen. (bron 3)



(Chinese paramilitaire politieagenten evacueren bewoners in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Foto AP)

                                Waar? En waarom daar?


Aardbevingen:

Aardbevingen komen vooral voor in het Oosten van China. Er zijn veel verschillende aardbevingen, maar ik ga de grootste en meest bekende uitleggen.


Op 23 Januari 1556 vond de grootste en dodelijkste aardbeving plaats in de stad Shaanxi in China. Deze aardbeving telde zo'n 830.000 doden. De 10 provincies Shaanxi, Shanxi, Henan, Gansu, Hebei, Shandong, Hubei, Hunan, Jiangsu en Anhui met hun 97 gebieden werden getroffen door de aardbeving. De mensen in die tijd leefden vooral in kunstmatige grotten en deze stortten bijna allemaal in. In sommige gebieden werd wel zo'n 69% van de hele bevolking gedood. De schokken waren het ergst in het gebied Hua vlakbij het Hua gebergte. Er werden zelfs bergen en rivieren van plaats veranderd en de wegen werden allemaal verwoest. Ook steeg de grond op sommige plekken in eens op, dit vormde nieuwe bergen. Maar heuvels stortten ook in waardoor er nieuwe valleien ontstonden.


Een overlevende genaamd Qin Keda, zegt dat je het beste binnen kunt blijven en niet meteen naar buiten moet vluchten als er een aardbeving is. De mensen die dit deden bij de aardbeving hebben het bijna allemaal niet overleefd terwijl de een groot deel van de mensen die binnen waren blijven zitten het wel overleefd hadden.

















(Bron 4)




Overstromingen:

De meest voorkomende overstromingen komen voor in de zuidwestelijke provincies Sichuan en Yunnan. Deze overstromingen werden veroorzaakt door zware regenbuien. Er zijn best veel mensen verwond geraakt door deze zware regenvallen. Duizenden huizen werden verwoest en minstens 50 mensen zijn omgekomen. Deze zware regenbuien vonden daar plaats omdat je op die plekken veel water hebt want daar stroomt de rivier Jangtsekiang. De Jangtsekiang is de langste rivier van Azië en de derde langste rivier van de wereld. Die rivier overstroomt heel vaak.  De chinezen hebben veel geprobeerd tegen overstromingen maar de beste oplossing was de Drieklovendam. De Drieklovendam is de grootse dam en waterkrachtcentrale van de wereld. In 1994 waren ze met de constructie begonnen en in 2006 waren ze klaar met de stuwdam. Het enigste wat ze nu nog moeten maken is een scheepslift die waarschijnlijk in 2014 klaar is en 3000 ton kan tillen. De dam is 2,3 km lang en heeft 5 sluizen. Door de dam moesten 1,2 miljoen mensen verhuizen naar een ander plek en wordt veel natuur verwoest. Maar er is laatst aangekondigd dat over 10 à 15 jaar nog 4 miljoen mensen moeten verhuizen. De chinezen probeerden een milieuramp te bestrijden met dam. Maar de dam heeft zelf ook milieuproblemen veroorzaakt want het water van de rivier is niet meer drinkbaar.



(Bron 5)

Leg uit wat in de plaatjes te zien is





Tyfoon:

Een van de grootste tyfoons is de gene in Haikui. Daar moesten wel 2.000.000 mensen geëvacueerd worden. Honderden vluchten van en naar Shanghai werden geannuleerd. Er kwamen windstoten voorbij van wel zo’n 72 km/h tot 122 km/h en er viel in een aantal dagen 233 mm regen. De reden dat het op deze plek zo erg was, komt omdat deze stad nogal dicht bij de oceaan ligt. De zware windstoten kwamen van zee en namen heel veel regen mee. Er viel zo veel regen dat beken en rivieren overstroomde en de straten blank stonden. Sommige huizen van mensen werden compleet verwoest. Veel andere steden die in de lijn van de stad Haikui en de oceaan lagen hadden hier ook last van. Op het plaatje is deze lijn over land te zien en je ziet, zoals al eerder aangegeven, dat Shanghai ook getroffen werd.


(Bron 6) waar?






Conclusie


Is China de nummer 1 in de wereld met hun omgaan met natuurrampen?



China heeft de meest dodelijke natuurrampen op de wereld. bron?Hier valt niet veel aan te doen. De bevolking (vooral aan de kustgebieden omdat het daar het gevaarlijkst is door het water) word geëvacueerd. Binnen 24 uur worden er hulpteams naar het rampengebied gestuurd die de mensen eten en andere hulpgoederen geven. Ook word er internationaal geld ingezameld om de verwoeste steden weer op te bouwen en de slachtoffers te helpen. Ook worden er veel dijken gebouwd, wat toch al behoorlijk veel water tegen kan houden bij overstromingen. Mensen houden ook rekening waar ze gaan wonen. Je hebt bijvoorbeeld seizoensoverstromingen, daarvan weet je van te voren wanneer een rivier gaat overstromen. Of juist wel toch?Maar bijvoorbeeld tegen een aardbeving of een tyfoon is niet veel te doen.




Samenwerking:


Anouk:

Ik vond dat de samenwerking goed ging en iedereen werkte goed mee. We konden de taken snel en goed verdelen en als we ergens problemen mee hadden hielpen we elkaar. Als iemand eerder klaar was hielp diegene de andere mee met haar stukje. We waren ook best wel serieus. Soms waren we het niet eens met elkaar maar naar een paar groepsdiscussies zijn we er uiteindelijk toch uitgekomen.


Geeke:

Ik vond de samenwerking heel goed gaan, iedereen werkte goed en hielp elkaar mee. De taken waren ook goed verdeeld. Ook hebben we bijna geen meningsverschillen gehad. Het was wel even moeilijk omdat de ‘Wat’ en ‘Waar’ op elkaar moesten aansluiten. Maar dat hebben we opgelost door samen in 1 document te werken, zodat we steeds konden zien wie wat aan het maken was.


Eilish:

Toen we begonnen aan het project hebben we alles verdeelt. Iedereen kreeg zijn eigen stukje en daar hebben we in de lessen en thuis aan gewerkt. Iedereen had uiteindelijk z’n eigen stukje af. Ook hielpen we elkaar met informatie zoeken. Als we bijvoorbeeld op een site zaten en we zagen iets voor iemand anders, gaven we meteen de bron. Ook de hoeveelheid van de taken is goed verdeeld.


Dou’aa:

We hadden de taken goed verdeeld. Iedereen was tevreden over wat die moest doen. We hebben elkaar goed geholpen. We konden goed met elkaar overweg. Soms was het even niet duidelijk wat we moesten doen doordat er zoveel milieurampen zijn. Maar dat is uiteindelijk ook goed gekomen. Dus de samenwerking ging over het algemeen erg goed en ik hoop dat ik vaker met dit groepje mag werken.


Jeske:  

Iedereen heeft goed en hard gewerkt aan het project. De verdeling was goed en iedereen was het er ook helemaal mee eens. Iedereen had z’n eigen stukje af. We hadden ook 1 document gemaakt, zodat we allemaal wisten waar de ander mee bezig was. Ik vond het een fijn groepje om in te werken, omdat iedereen me hielp en ik kon aan iedereen vragen stellen als ik iets niet begreep. We hebben elkaar ook veel geholpen met de stukjes.








Bronnenlijst


- http://nl.wikipedia.org/wiki/Tropische_cycloon (1)

- http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag51.php (1)

- http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/de-aarde/wat-een-cycloon (1)

-http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157310/aardrijkskunde/item/2387190/aardbevingen/ (2)

- http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Shaanxi_1556 (2)

- http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060208_aardbeving01 (2)

-http://37.74.51.162/scholenplein/pabolessen/0405D2ANatuurverschijnselen/overstromingen.htm (3)

- http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Shaanxi_1556(4)

- http://nl.wikipedia.org/wiki/Drieklovendam (5)

- http://nl.wikipedia.org/wiki/Overstromingen_in_China_in_juli_2013 (5)

-  http://en.wikipedia.org/wiki/Typhoon_Haikui (6)



Verbeterpunten

- Beter voorbereiden

- Meer afspraken maken met elkaar

- Handigere opbouw

- Harder werken in de lessen

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hieronder staat de powerpoint van het project: China met als onderwerp Natuurrampen

akpresentatie.pptx.mhtml
bestand – 0,0 B 0 downloads